Piyasada market yapıcı oluşumlar manipülasyon yaparlar çünkü borsada işlem alan insanların birçoğu duygularıyla hareket eder ve zararla işlem kapatılmaya zorlanır.
Marketde manipülasyon mumlarını tespit edersek kırılgan psikolojimizi kontrol edebilir ve bu alanlardan market yapıcı oluşumlarla beraber işlem alarak işlemlerimizi karda kapatabiliriz.
Bu indikatör yardımıyla hacimsel veriler ve fiyatın oluşturduğu fitillerden yararlanarak oluşturduğum algoritma yardımıyla siz de BİST borsasında manipülasyon mumlarını tespit edebilirsiniz.
Fiyat hareketinde aşırı derece oynaklık olduğunda bu indikatördeki algoritma bu fiyat oynaklığını fark eder ve geçmiş fiyat hareketlerindeki oylanklık degerine bölerek bize bir manipülasyon degeri hesaplar.
Manipülasyon mumu bize fiyat hareketinin yönü hakkında bilgi vermez sadece yardımcı bir gösterge olarak kullanılır.
Manipülasyon degerlerimiz kolonlar şeklinde gösteriyoruz. Gösterdiğimiz değerlerimizin üzerine bir kanal çizdiriyoruz ve bu kanalın üzerinde kalan değerlerimizdeki mumda manipülasyon yapıldığını anlıyoruz.
İndikatör manipülasyon degerini kolonlar şeklinde gösteriyor. Bizim belirlediğimiz kanal dışına çıkan manipülasyon degerimiz kırmızı, kanal içerisinde sarı, kanal altında yeşil olarak renklendiriliyor. Kırmızı kolonlar manipülasyon olan mumları göstermektedir.
Yukarıdaki örneğimizde oluşan fiyat boşluklarını temizleyen bir manipülasyon mumu görmekteyiz, alt kısımdaki fiyat boşluklarındaki emirleri temizleyen market maker fiyatı yukarı taşımak için buradaki emirleri temizliyor.
Çarpan değerimiz manipülasyon değerimizin üstünde oluşşan band değerinin genişliğini belirlemektedir.Yukarıdaki grafikte çarpan değerimiz 3.3, Eğer çarpan değerimizi azaltırsak band üstünde çok daha fazla mum olacağı için manipülasyon hassasiyetimiz azalacaktır.
Çarpan değerimizi 2.3 yapınca daha hassas manipülasyon derimiz oluyor ve daha fazla mumda sinyal veriyor.